Cilt: 1 Sayı: 1, 31.12.2023

Yıl: 2023

Aksaray Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Dergisi'nin amacı, bilimsel öneme sahip yüksek kaliteli yayınlar aracılığıyla bilime katkıda bulunmayı hedeflemektedir. 

Aksaray Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Dergisi, İşletme, İktisat, maliye, kamu yönetimi, iletişim, turizm, uluslararası ticaret alanlarında özgün “araştırma, olgu sunum ve derleme makaleleri” yayınlamaktadır. Derginin yazım dili Türkçe ve İngilizce olup, yılda bir kez (Aralık) yayımlanmaktadır.

Aksaray Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Dergisi, bağımsız, çift kör hakemli, açık erişimli ve çevrimiçi yayın yapan bir dergidir. Makaleler, daha önce yayınlanmamış veya başka bir yerde yayınlanmak üzere gönderilmemiş orijinal verileri açıklamalıdır. Gönderilen yazılar, derginin gönderim kurallarına ve kapsamına uygun olduğu takdirde, alanında uzman en az iki hakeme bilimsel değerlendirme için gönderilir. Editör Kurulu üyeleri, hakemlerin yorumlarını dikkate alarak yazıların uygunluğunu tartışır ve nihai kararı Editör Kurulu verir.

  1. Sisteme yüklenecek makaleler Microsoft Word formatında olmalıdır.
  2. Sayfa düzeni: A4 boyutunda. Bütün metinler Tek satır aralığında. Sayfanın bütün kenarlarından 2.5 cm boşluk.
  3. Yazı punto: Times New Roman, Gövde metinleri 10 punto, Başlıklar 11 punto.
  4. Makale başlığı: Çalışmanın ilk sayfasında Türkçe ve İngilizce olarak yer verilmeli.14 Punto.
  5. Çalışmanın ilk sayfasında yazar(lar)ına ilişkin herhangi bir bilgi yer almamalıdır.
  6. Çalışmanın başlığı, yazar ad soyad, unvanlar, bağlı olduğu kurum, bulunduğu birim, eposta ve ORCID ID’nin bulunduğu ayrı bir word dosyası “kapak dosyası” olarak çalışma ile birlikte sisteme yüklenmelidir.
  7. Çalışmanız etik kurul raporu gerektiriyorsa bu rapor makale dosyaları ile birlikte sisteme yüklenmelidir.
  8. Çalışmada 150-160 kelimeden oluşan Türkçe ve İngilizce özetler, 3 anahtar kelime yer almalıdır.
  9. Çalışmanın ilk sayfasında makale türüne (araştırma, derleme vb.) yer verilmelidir.
  10. Tablo adları tabloların üstünde, şekil ve grafik adları şekil ve grafiklerin altında yer almalıdır.
  11. Giriş, Kaynaklar ve (varsa) Ekler numara verilmemeli. Diğer başlıklar 1. - 1.1. - 1.1.1. şeklinde numaralandırılmalıdır.
  12. Çalışmada ana metin ve kaynakça dâhil (öz ve abstract hariç) toplam kelime sayısı 3.000 kelimeden az, 10.000 kelimeden fazla olmamalıdır.
  13. Atıflar APA 6. sürüme göre gerçekleştirilmelidir. Ayrıntılı bilgi için http://www.tk.org.tr/APA/apa_2.pdf

- Makale gönderimi sırasında iThenticate programı benzerlik raporu sisteme yüklenmelidir. Benzerlik oranı %20'yi aşan çalışmalar editör/alan editörü tarafından yazarına iade edilmektedir.

- Derginin hakem havuzunun genişletilmesi için çalışmanızı sisteme yüklerken hakem önerisinde bulunabilirsiniz.

Çalışmada sonuç kısmından sonra, "Katkı Oranı ve Çıkar Çatışması Beyanı" ve "Etik Beyanı ve Finansal Destek" bilgilerine yer verilmelidir. Bu kısımda eğer istenirse Destek ve Teşekkür kısmına da yer verilebilir.

Örneğin:
Katkı Oranı ve Çıkar Çatışması Beyanı

Çalışmanın tüm aşamaları yazar(lar) tarafından tasarlanmış ve eşit oranda katkı sunulmuştur. veya 1. yazar %xx, 2. yazar %xx gibi. Makalede, herhangi bir çıkar çatışması bulunmamaktadır.

Etik Beyanı ve Finansal Destek
Makalede, akademik ve bilimsel etik kurallarına uyulmuştur. Makalede herhangi bir finansal kaynaktan yararlanılmamıştır. (finansal kaynak varsa belirtilmelidir.)

Aksaray Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu dergisinin Yayın Etiği ve Aykırı Eylem Beyanı

Aksaray Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Dergisi, bilimsel araştırma ile ilgili olarak yayımlanan bağımsız bir yayındır ve yayın politikasını editör/editör kurulu belirlemektedir. Bu bildirge dergi imtiyaz sahibi, editör, hakemler ve yazarların etik davranışlarını içermektedir. Aksaray Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu dergisinin etik beyanı, COPE Code of Conduct and Best Practice Guidelines for Journal Editors ve COPE Best Practice Guidelines for Journal Editors esaslarına dayanmaktadır ve bu kaynaklar www.publicationethics.org web adresinde ücretsiz olarak paylaşılmaktadır. Dergide Araştırma ve Yayın Etiğine uygulmaktadır.

1. Dergi İmtiyaz Sahibinin Sorumlulukları:
1.1. Editoryal Bağımsızlık

Aksaray Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu dergisi, herhangi bir kimse veya ticari ortaklarının etkisi olmadan editoryal kararların bağımsızlığının sağlanmasını taahhüt etmektedir.

1.2. Fikri Mülkiyet ve Telif Hakkı
Aksaray Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu dergisi, dergide yayımlanan makalelerin mülkiyet ve telif haklarını korur ve her makalenin yayımlanmış versiyonunun kaydını sağlamaktadır. Aksaray Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu dergisi, yayımlanmış her makalenin bütünlüğünü ve şeffaflığını sağlamaktadır.

1.3. Bilimsel Suiistimal
Aksaray Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu dergisi, hileli yayın veya yayıncı intihali ile ilgili olarak daima uygun tedbirleri almaktadır.

2. Editörün Sorumlulukları:
2.1. Yayın ve Sorumluluk Kararı

Aksaray Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu dergisi editörü, dergideki her şeyi kontrol altında tutmaktadır ve okuyucuların ile yazarların ihtiyaçlarına cevap vermek için çaba göstermektedir. Editör ayrıca, dergiye gönderilen makalelerden hangilerinin dergide yayınlanacağının ve hangilerinin onur kırıcı yayın, telif hakkı ihlali ve intihal ile ilgili yasal gerekliliklere tabi politikalarla karar verilmesinden sorumludur. Editör, yayın kararı verilirken hakemler ile müzakere edebilir. Editör, içerik ve genel olarak yayın kalitesinden sorumludur. Editör adil ve uygun bir hakem süreci sağlamalıdır.

2.2. Tarafsızlık
Dergiye gönderilen makaleler daima, herhangi bir önyargı olmaksızın değerlendirilmektedir.

2.3. Gizlilik
Dergiye gönderilen bir makale ile ilgili herhangi bir bilgi, editör tarafından yayın kurulu, hakemler ve dergi sahibi dışında herhangi bir kimseye ifşa edilmemelidir.

2.4. Çıkar Çatışmaları ve İfşa Etme
Aksaray Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu dergisi editörü yazarlar, hakemler ve editörler gibi taraflar arasındaki herhangi çıkar çatışmalarına izin vermez. Dergiye gönderilen bir makaledeki yayınlanmamış materyaller, yazarın sarih bir yazılı onayı olmadan herhangi biri tarafından kullanılmamalıdır.

3. Hakemlerin Sorumlulukları:
3.1. Değerlendirme

Hakemler yazarların kökeni, cinsiyeti, cinsel eğilimi veya siyasal felsefesine bakılmaksızın eserleri değerlendirmektedirler. Hakemler ayrıca, dergiye gönderilen metinlerin değerlendirilmesi için adil bir kör hakemlik süreci sağlamaktadırlar.

3.2. Gizlilik
Dergiye gönderilen makalelere ilişkin tüm bilgiler gizli tutulmaktadır. Hakemler, editör tarafından yetkilendirilmiş olanlar dışında başkaları müzakere etmemelidir.

3.3. İfşa Etme ve Çıkar Çatışması
Hakemlerin; yazarlar, fon sağlayıcılar, editörler vb. gibi taraflar ile menfaat çatışması bulunmamaktadır.


3.4. Editöre Destek
Hakemler, karar verme aşamasında editörlere yardım ederler ve ayrıca metinlerin iyileştirilmesinde yazarlara yardımcı olabilmektedirler.

3.5. Tarafsızlık
Objektif bir karar değerlendirmesi, daima hakemler tarafından yapılmaktadır. Hakemler, uygun destekleyici iddialarla, açık bir şekilde görüşlerini ifade etmektedirler.

3.6. Kaynakların Referansı
Hakemler ayrıca, kendi bilgileri dahilindeki yayınlanmış diğer herhangi bir makale ile dergiye gönderilen metin arasında herhangi önemli bir benzerlik veya örtüşme ile ilgili olarak editörü bilgilendirmelidir.


4. Yazarların Sorumlulukları:
4.1. Bildirme Standartları

Dergiye gönderilen bir metin özgün olmalıdır ve yazarlar, metnin daha önce herhangi bir dergide yayınlanmamış olmasını sağlamalıdırlar. Araştırmanın verileri, makalede tam olarak belirtilmelidir. Dergiye gönderilen bir metin, başkalarının çalışmayı türetmesine izin vermek üzere yeterli detay ve referansları içermelidir.

4.2. Özgünlük
Çalışmalarını dergiye göndermek isteyen yazarlar, çalışmalarının tamamen özgün olmasını sağlamalıdır ve literatürden elde edilen kelimeler ile cümleler uygun bir şekilde alıntılanmalıdır.

4.3. Birden Fazla Yerde Yayın
Yazarlar, aynı çalışmayı herhangi bir başka dergide yayınlanmak üzere göndermemelidirler. Aynı çalışmanın birden fazla dergiye eş zamanlı gönderilmesi etik olmayan bir davranış teşkil etmektedir ve kabul edilemez.

4.4. Kaynakların Referansı
Başkalarının çalışmalarıyla ilgili olarak uygun referanslar verilmelidir. Yazarlar, çalışmalarının belirlenmesinde etkili olmuş yayınlara referans vermelidirler. Çalışma sürecinde kullanılan kaynakların tümü belirtilmelidir.

4.5. Makale Yazarlığı
Makale yazarlığı, çalışmaya kayda değer katkıda bulunan kişilerle sınırlı olmalıdır. Araştırma sürecine katılan başkaları var ise, bu kişiler katkıda bulunanlar olanlar listelenmelidir. Yazarlık ayrıca, derginin editörü ile iletişim halinde olan yazışmadan sorumlu olan bir yazar içermelidir. Yazışmadan sorumlu yazar, tüm yardımcı yazarların makaleye dahil olmasını sağlamalıdır.

4.6. İfşa Etme ve Çıkar Çatışmaları
Finansal destek ile ilgili tüm kaynaklar açıklanmalıdır. Tüm yazarlar, çalışmalarının oluşturulması sürecinde yer alan çıkar çatışmasını ortaya koymalıdırlar.

4.7. Yayınlanmış Çalışmalardaki Temel Hatalar
Yazarlar göndermiş oldukları çalışmalarında dikkat çekici bir hata bulduklarında, bu hata ile ilgili olarak derhal dergiyi bilgilendirmek zorundadırlar. Yazarların, hataların düzeltilmesini sağlamak üzere editör ile birlikte çalışma yükümlülükleri vardır.

Herhangi bir ücret alınmamaktadır.